Saitama

Project: Saitama
Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός και Υλοποίηση: Antistixsi Architects
Περιοχή: Κεραμεικός
Χρόνος: Απρίλιος 2022

Το αρχιτεκτονικό μας γραφείο σχεδίασε το νέο project “Saitama” στον Κεραμεικό. Το Saitama είναι ένα εστιατόριο street food που βρίσκεται στην καρδιά του Κεραμεικού, μίας περιοχής που είναι διάσημη για την πολυπολιτισμικότητά της, τα θέατρα, τις γκαλερί, την Κινέζικη αγορά και τη βιομηχανική αισθητική των κτιρίων. Αυτό το έργο δείχνει την αγάπη μας για το anime. Το Saitama
είναι μια περιοχή στην Ιαπωνία, αλλά επιπλέον είναι ο κεντρικός χαρακτήρας του κόμικ One Punch-man, που κερδίζει τους κακούς με μόνο ένα χτύπημα. Ο Saitama έχει δυναμικό χαρακτήρα και έντονα χρώματα (κόκκινο-κίτρινο). Το αρχιτεκτονικό μας γραφείο έπρεπε να δημιουργήσει ένα ολοκαίνουριο concept που εμπνέεται από την Ιαπωνία αλλά γίνεται στην Ελλάδα! Έτσι, σεβαστήκαμε και προσαρμόσαμε την ιαπωνική αισθητική προσαρμόζοντας το στα ελληνικά δεδομένα. Για να επιτύχουμε τα παραπάνω χρησιμοποιήσαμε έναν συνδυασμό υλικών και τεχνικών, συμπεριλαμβανομένων σίδερου και ξύλου, ώστε δημιουργήσουμε ένα γεωμετρικό χώρο που αντανακλά την ισορροπία και την αρμονία που βρίσκονται στην παραδοσιακή ιαπωνική αρχιτεκτονική. Η χρήση φυσικών υλικών, όπως το ξύλο, αναγνωρίζει επίσης τον σεβασμό για τη φύση και το φυσικό τοπίο που βρίσκεται στις ελληνικές και ιαπωνικές κουλτούρες.

Ένα από τα βασικά στοιχεία σχεδίασης του έργου Saitama είναι η χρήση φωτεινών και πολύχρωμων φώτων για να δημιουργηθεί μια ζωηρή και ενεργητική ατμόσφαιρα. Η σχεδίαση της φωτιστικής εγκατάστασης λήφθηκε υπόψη με προσοχή για να βελτιώσει τον χώρο και να αναδείξει τα έντονα χρώματα της επωνυμίας του εστιατορίου.

Η απλότητα και η φιλοσοφία του “less is more” ήταν επίσης σημαντικές αρχές σχεδιασμού που ενσωματώθηκαν στο έργο Saitama. Η χρήση μεγάλων εξωτερικών ανοιγμάτων δημιουργεί μια ομαλή μετάβαση ανάμεσα στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ επιτρέπει επίσης στο φυσικό φως να διαπεράσει το εσωτερικό του κτιρίου.

To Κόκκινο σιδερένιο πλέγμα συμβολίζει το οτι οι Ιάπωνες πιστεύουν ότι ο ήλιος είναι κόκκινος. Τα παιδιά συνήθως σχεδιάζουν τον ήλιο ως μεγάλο κόκκινο κύκλο. Η ιαπωνική εθνική σημαία (kokki) έχει κόκκινο κύκλο σε λευκό φόντο.
Η ιαπωνική σημαία ονομάζεται “Hinomaru”, κυριολεκτικά σημαίνει “τον κύκλο του ήλιου.”

Η ομάδα μας έκανε χρήση πατητής τσιμεντοκονίας σε γκρι χρώμα.

Το βιομηχανικό στυλ αντλεί έμπνευση και στοιχεία από τα παλιά εργοστάσια και τους βιομηχανικούς χώρους. Το Saitama θέλουμε να έχει έντονο χαρακτήρα και μίνιμαλ αισθητική.

Οι αγωγοί κλιματισμού, οι ηλεκτρικοί αγωγοί, οι σωλήνες νερού (χαλκός) κ.λ.π. παραμένουν ορατοί έτσι ώστε να δοθεί η αίσθηση του ακατέργαστου. Σε αυτό το στυλ τα χρώματα είναι συνήθως σκούρα και γήινα, ακόμα και το ξύλο που επιλέγεται δεν είναι ιδιαίτερα φωτεινό και θυμίζει αποχρώσεις καρυδιάς και μελιού.

Χρησιμοποιούμε κόκκινα σιδερένια frames για τα παράθυρα της πρόσοψης με κόκκινο τζάμι για να δείξουμε μία δυναμική όπως ο ήρωας μας. Κρατάμε την διαφάνεια του τζαμιού παρόλα αυτά διαχωρίζουμε με το κόκκινο χρώμα του τον χώρο σε ΙΔΙΩΤΙΚΟ & ΔΗΜΟΣΙΟ. Επιτρέπω στον πελάτη να δει προς τα μέσα αλλά οριοθετώ το ποσοστό ορατότητας με το χρώμα στο τζάμι.

Τα νέον φώτα αποτελούν βασικό στοιχείο της Ιαπωνικής νυχτερινής κουλτούρας. Είναι τόσο φωτεινά και αναμμένα κάθε βράδυ που εντυπωσιάζουν ακόμα και τους διερχόμενους με το αυτοκίνητο. Επιδιώκουμε με τα φώτα αυτά να δείξουμε έναν underground χαρακτήρα που ταιριάζει πολύ στο street food που έχουμε ως θέμα πώλησης. Τα φώτα νέον υπονοούν ότι το μαγαζί δουλεύει νυχτερινές ώρες και αφομοιώνονται στο στυλ της περιοχής. Μπαίνοντας στο κατάστημα κυριαρχεί το λευκό. Διακρίνουμε λευκά πλακάκια με κόκκινους αρμούς. Δημιουργούμε το στοιχείο της επανάληψης στα χρώματα και τις υφές καθώς τα πλακάκια «ντύνουν» σχεδόν όλο το εσωτερικό. Το λευκό στην Ιαπωνία συμβολίζει την ειλικρίνεια και την καθαρότητα. Επαναλαμβάνοντας το μοτίβο των πλακιδίων δημιουργούμε μία αυστηρή γεωμετρία.

Date:
Category: